תחזוקת דקים ופרקטים מעץ

מאמר אורח

תחזוקה של רהיטים העשויים מעץ ובמיוחד כאלו שחשופים לסביבה החיצונית במשך שעות ארוכות במשך היום, דורשת יחסית יותר השקעה מאשר של רהיטים סינטטיים או כאלו שעשויים מעץ מעובד. יחד עם זאת, באמצעות תחזוקה זו ניתן לשמור על פרקטים ודקים במשך שנים רבות.

כדאי מראש לבחור במוצרים איכותיים שיישמרו לאורך זמן. בעת קניית פרקט, רצוי לבחור מראש פרקטים בעלי רמת עמידות ודרגת שחיקה גבוהות. פרקטים מסוג זה קל יותר לתחזק משום הם חשופים פחות לנזקים מהריהוט המצוי בבית ומבני הבית. גם בבחירת דק, כדאי לבחור בעצים איכותיים וחזקים שעמידים לתנאי הסביבה ובנויים להתמודד עם הריהוט המונח עליהם.

כיצד מנקים עץ?

קודם כל, צריך להבדיל בין חומרים שהתפקיד שלהם הוא לנקות פרקטים ודקים לשימוש יום יומי לבין חומרים שהתפקיד שלהם הוא לנקות את העץ לפני חידוש או צביעה. המפתיע הוא שלא תמיד באמת צריך את החומרים המיוחדים לניקוי כתמים, ולפעמיים אפשר לנקות או לפחות לטשטש לכלוך מעצבן באמצעים ביתיים כמו מים פושרים עם קצת סבון כלים ואפילו מטליות למדיח כלים. אלו הם חומרים עדינים יחסית.

בכל מקרה, רצוי לנסות אותם קודם על שטח קטן על מנת לראות איך הוא מגיב אליהם. אם צריכים להשתמש בחומרים יותר חזקים, רצוי לשאול בעל מקצוע שמבין בתחום על מנת לא לעשות שימוש בחומר לא מתאים ולגרום לנזק (לדוגמה, ציפוי לכה שונה מציפוי פוליאוריתן). בכל מקרה, על מנת שהעבודה תהיה מדויקת, רצוי לעבוד עם מטלית מיקרופייבר ולרסס את חומר הניקוי על המטלית (או לטבול אותה בתוכו) ולא לשים אותו ישירות על המשטח.

אגב, ניקוי של של פרקט למינציה דומה למדי, אך יש לשים לב לכך שחלק מן הפרקטים סופגים מים ביתר קלות ולכן חשוב לעבוד עם מטלית סחוטה היטב.

דק איפאה

תחזוקה שוטפת

מעבר לניקוי נקודתי וכמובן טאטוא של אבק, יש כאלו שמשתמשים בחומרי פוליש המיועדים לתחזוקת דק עץ או פרקט עץ (לפרקט למינציה אסור לעשות פוליש…). חשוב מאוד לקרוא את ההוראות המדויקות של היצרן ולשים לב האם מדובר בחומר שמתאים יותר לתחזוקת פרקט או דק מעץ. חומרים אחרים מיועדים להגנה מפני השמש ולכן הם מתאימים במיוחד עבור תחזוקת דקים, רצוי למרוח אותם באופן קבוע כל חצי שנה.

תחזוקה לצורך חידוש

כאשר מדובר על תחזוקה לצורך חידוש של פרקט או דק מעץ, יש להשתמש בחומרים ספציפיים המיועדים לכך והתפקיד שלהם הוא להסיר לכה או צבע ישנים. ישנם גם חומרים שמסירים את החומציות של העץ וכתמים עיקשים יותר, וכך מחזירים לו את הצבע המקורי (לפעמיים נקראים Wood Cleaner). אם יש בעץ סדקים, קיימים חומרי מילוי לעץ שאפשר להשתמש בהם לפני הצביעה מחדש או הוספת שכבת הלכה.

רצוי להשתמש בחומרים האלו בשעות בהן אין קרינת שמש ישירה ולאחר כעשרים דקות עד חצי שעה לשטוף אותם. חשוב לדעת שכאשר ניגשים לשלב הצביעה או השימון, בדרך כלל עושים זאת כאשר הדק או הפרקט יבשים לחלוטין מחומרים אחרים. אם ירד גשם על הפרקט, יש לחכות לפחות שלושה ימים עד לייבוש מלא שלו.

הערה חשובה: את רוב התהליכים שמתוארים כאן ניתן לבצע באופן עצמאי אם מקפידים על הוראות היצרן וביצוע הפעולות לפי הסדר. לעומת זאת, כאשר מדובר על שיפוץ של דק או פרקט שהמצב שלו הוא גרוע, עדיף שבעל מקצוע יעשה את העבודה על מנת למנוע נזקים נוספים ולהשיג את המקסימום מתהליך השיפוץ.

מיהם האויבים הכי גדולים של העץ?

שומנים – אם לא מנקים שמן שנוגע בעץ ללא שכבת הגנה, הוא עשוי להיספג בו או אפילו למשוך לכלוך נוסף. לכן, חשוב מאוד לספוג כל כתם שמן שנשפך במקומות מועדים לפורענות כמו למשל המטבח.

דיו – גם דיו קשה יחסית להוריד מעץ, ובבתים בהם יש ילדים, חשוב לשים לב לכך, במיוחד אם יש פרקטים מעץ בחדרי השינה.

זיעה – זיעה בשילוב עם אבק יוצרים את הדבק האפור / שחור שאנחנו מכירים. לכן, מי שיש לו חדר כושר או פינת כושר בבית, עדיף לא להשתמש בפרקט סינטטי.

עודכן בתאריך: 12 בדצמבר 2021