תחזוקת הדק היא לרוב משימה פשוטה שאינה דורשת מאמץ מיוחד, זאת בהנחה שאתם מנקים אותו מדי פעם ומבצעים טיפולים מדי חצי שנה או שנה, בהתאם לסוג העץ.
תחזוקת דק: איך לנקות דק ולשמור עליו לאורך זמן
איך מנקים את הדק?
האויב הכי גדול של רוב סוגי הדקים הם המים. גם אם הדק עצמו נמצא מסביב לבריכה או באזורים לחים, רצוי שלא לנקות אותו עם הרבה מים. נקו אותו רק בצורה יבשה עם מטאטא או לכל היותר מטלית לחה או חומר ניקוי ייעודי שמיועד לו.
אם אתם נמצאים באזורים עם כמות רבה של גשמים, אפשר אפילו לשקול התקנת פרגולה מעל הדק, כדי למנוע את חשיפתו הממושכת למים.
מה חשוב לדעת על תחזוקת הדק?
ישנן מספר טכניקות שונות לשימור הדק על פי המצב שלו:
- חידוש דק תקופתי – מיועד עבור דקים אשר נמצאים במצב סביר עם פגמים קלים בצבע.
- חידוש דק במצב בינוני – עבור דקים שצברו כמות רבה של כתמים ולכלוך.
- חידוש דק שכבר נמצא במצב קשה יחסית – כאן נדרש שלב נוסף בסיוע של בעל מקצוע – לרוב נעשה כל מספר שנים.
ניקוי יסודי ושיוף של הדק – למקרים קשים
אם מצבו של הדק כבר קשה יחסית, בדרך כלל יש לבצע ניקוי יסודי ואף שיוף של הדק. בדרך כלל עושים זאת באמצעות מכונת שטיפה בלחץ המכונה "גרניק" או "באפר".
מכיוון שבתהליך משולבים גם מסירי צבע אגרסיביים יותר, העץ עשוי להתחמצן ולהתכהות, ולכן עושים שימוש בחומר נוסף בשם Wood Cleaner אשר מונע את התופעה.
מכיוון שמדובר בתהליך מורכב שמעורבים בו כמה שלבים, רצוי לבצע אותו באמצעות מומחה לחידוש דקים ולא לבד.
שימון הדק באמצעות שמן מיוחד – בשוטף או לאחר טיפול יסודי
לאחר שהבאנו את הדק למצב אופטימלי או כאשר אנחנו מטפלים בו בשוטף, אנחנו מסיימים בשימון שלו. רוב השמנים המיועדים לדקים הם שקופים ולכן לא משנים את צבע הדק. השמן מתוכנן באופן המאפשר לו להיספג בתוך קורות העץ ולכן הוא לא רק משמר את הצבע המקורי שלו, אלא גם מגן עליו מפני לכלוך קשה, קרינת שמש ישירה, חדירה של רטיבות, מזיקים שונים ואף מאט במידת מה את השחיקה הטבעית שלו.
אם בכל זאת רוצים להכהות את צבע הדק ניתן להשתמש בשמנים מיוחדים.
את השימון מבצעים בשתי שכבות (מריחות) בהפרש של כעשרים דקות בין שימון השכבה הראשונה לשימון השכבה השנייה על מנת לתת לשמן להיספג היטב. אם מחכים יותר מדי זמן בין המריחות, המריחה השנייה כבר לא תהיה אפקטיבית.
אילו דקים רגישים יותר ואילו רגישים פחות?
הדקים הרגישים ביותר ואלו שיש לשמור עליהם במיוחד הם דקים מעצים רכים כגון דק האורן והארז. דק העשוי מאורן יכול להתבלות גם מפעולות פשוטות כגון הזזה של חפצים ואפילו הליכה.
דקים רגישים פחות הם דקים מעצים קשים. בארץ נפוץ מאוד השימוש בדק מעץ איפאה ובמידה מסוימת גם דק מטיק בורמזי. למרות ששני דקים אלו הם הרבה יותר עמידים, יש לשמן אותם על מנת לשמור על צבעם ולבדוק כי הברגים שמחברים את הקורות שלהם אלו לאלו לא נשברים או מתרופפים.
מלבד דקים קשים או דקים רכים, קיימים כמובן גם דקים סינטטיים. בעיקרו של דבר, דקים סינטטיים הם עמידים מאוד גם בפני שמש, רטיבות וחפצים כבדים. הבעיה היא שאם לא מנקים אותם באופן שוטף כפי שהסברנו בתחילה, קשה מאוד להסיר מהם כתמים שכבר נוצרו עליהם. לכן, אם למשל נשפך עליהם מזון או חומר רטוב אחר, יש להסיר אותם עם חומר ניקוי המותאם להם.
בכל מקרה שאתם לא בטוחים כיצד לתחזק את הדק או באיזו תדירות בדיוק, חשוב להתייעץ עם מומחה לטיפול וחידוש של דקים. צרו קשר עוד היום ותאמו פגישת ייעוץ ללא תשלום והתחייבות.
עודכן בתאריך: 8 בינואר 2023