בנייה ועיצוב של רצפת גלריה

מאמר אורח

למרות שהמושג "גלריה" מתקשר אצל רובינו לחדרים או חללים בהם מציגים יצירות אומנות ועבודות, כיום הוא משמש גם לתיאור של חלוקה אופקית בבתים על מנת לחלק את הבית בצורה אופטימלית או ליצור חללי עבודה נפרדים.

לעיתים הגלריה עצמה מוצבת בגובה, ולעיתים היא ממשיכה את קומת הקרקע, אך בכל מקרה, מרבית הגלריות נבנות בדירות עם חללים גבוהים בגובה של לפחות 4-5 מטר (או תקרה משופעת). תכנון רצפה לגלריה דורש הכנה מוקדמת, בנייה של קונסטרוקציה וחשיבה על כל הפרטים קטנים. בניגוד לרוב חדרי הבית שהרצפה בהם ניצבת בין ארבע קירות, גלריה עשויה להיות חלל במסדרון בין החדרים או אפילו בעליית הגג והמשטח עליו היא בנויה אינו תמיד ישר לחלוטין. לפיכך, הגדלים של הקורות וגם החיתוכים חייבים להיות מדויקים.

חומרים לבניית גלריה

בניית גלריה נכנסת תחת ההגדרה של בנייה קלה, אך מעבר לעץ שהוא חומר הבנייה העיקרי ברצפת עץ לגלריה מהסוג הקלאסי, לעיתים משתמשים גם במתכת לשם בנייה של קונסטרוקציה יציבה או המדרגות. יש כאלו שישתמשו גם בפרקטים שאינם מעץ (למינציה) או לינוליאום, שהוא סוג של שטח מגומי אותו מלבישים על שכבת העץ הראשונה והיתרון המרכזי שלו הוא העמידות בפני כתמים וריחות לא נעימים.

באילו עצים רצוי להשתמש?

באופן כללי, רצוי להשתמש בעצים יבשים שיכולים להתכווץ או להתרחב בהתאם ללחות בסביבה החיצונית ובכך יש דמיון רב לבניית של דק (אם כי החשיפה לפגעי מזג האוויר היא מן הסתם הרבה יותר קטנה). העץ הכי פופולארי לשימוש ברצפת גלריות הוא עץ האורן, אך יש גם כאלו שמחליטים להשתמש בסידר צהוב עם "עיניים" או אפילו בעץ איפאה.

אופן החיבור של העץ לרצפה

ישנן מספר דרכים לחבר את העץ או השכבה העליונה של הגלריה לרצפה:

  1. שיטת "שתי וערב" – שיטת חיבור זו היא הפשוטה היותר ואינה דורשת שימוש בחומרים נוספים למעט התקנה על משטח ישר
  2. הדבקה – בשיטה זו משתמשים בדבק על מנת לחזק הרכבה קיימת כמו זו בשיטת "שתי וערב".
  3. הברגה – במידה והמשטח עליו מונחת הרצפה לגלריה הוא משטח קשה כמו למשל משטח עץ נוסף, בדרך כלל מחברים אותה ישירות עם ברגים ומסמרים, ויש אף כאלו שמעדיפים את המראה הזה מבחינה עיצובית.

כל מה שמסביב

כאשר הגלריה משמשת גם כחדר נפרד ולא רק כאלמנט עיצובי, יש לקחת בחשבון שיהיה צורך גם בהרבה שינויים נוספים או תוספות על מנת להפוך אותו לחלל שניתן לנצל את הפוטנציאל שלו עד הסוף. לדוגמה, יצירת של חלונות לאוורור, בניית קיר גבס או הריסת קיר על מנת לחלק את החדרים הצמודים מחדש וכמובן חיבור חשמלי ולעיתים גם התקנת תאורה נוספת. זוהי גם הסיבה לכך שתכנון של גלריה אי אפשר לבצע בשיטת השלבים וחייבת להיות תכנית עבודה מסודרת מא' ועד ת'.

עודכן בתאריך: 12 בדצמבר 2021